Behandeling burn out
Zorg

De behandeling voor een burn out: hoe werkt dat?

Wanneer je een burn out hebt dan wordt dit vaak geconstateerd door een huisarts of psycholoog. Er wordt dan in overleg met jou een behandelingsplan gekozen. Behandeling bij een burn out kan echter op veel verschillende manieren. De logische stappen zijn om bij een praktijkondersteuner te beginnen en een plan te maken met je werkgever. Daarna kan je eventueel met een psycholoog in gesprek. Het is echter ook mogelijk om een andere weg in te slaan. 

Alternatieven

Er is allereerst een hoop dat je zelf kunt doen als je een burn out hebt. Het voelt misschien alsof je daar totaal de energie niet voor hebt, maar een aantal kleine aanpassingen kunnen je al helpen:

  • laat sociale verplichtingen even gaan en wees eerlijk dat je daar nu de energie niet voor hebt
  • ga vaker de natuur in en beweeg, door bijvoorbeeld wandelingen te maken
  • voorkom overprikkeling door je tijd voor de televisie of andere schermen te verminderen
  • wees eerlijk waar mogelijk over je burn out en voorkom dat je teveel gaat piekeren over wat anderen denken

Dit zijn een aantal dingen die je zelf al kunt doen om je burn out te behandelen. Dat is vaak echter niet genoeg om er echt uit te komen en dat is ook helemaal niet erg. Er is gelukkig ook veel professionele hulp die je in kunt schakelen als het even niet gaat. 

Een praktijkondersteuner

Een praktijkondersteuner is iets anders dan een psycholoog. Deze persoon helpt je om weer grip op je leven te krijgen. Ze kunnen bijvoorbeeld ondersteunen wanneer je last hebt van paniek of piekeren. Ze zijn vooral gericht op ervoor zorgen dat jij weer kan functioneren in de praktijk, bijvoorbeeld op je werk.

Behandeling burn out

Een stapje verder met een psycholoog

Een stap verder zet je met een psycholoog. Met deze persoon ga je meer praten en de diepte in, en heb je als doel vooral om beter te worden. Deze persoon kan je eventueel doorverwijzen voor een recept voor medicijnen maar dit zal niet de eerste optie zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *