therapie
Mens en gezondheid

De APK voor je relatie: relatietherapie


‘Andere mensen hebben een relatietherapeut nodig, wij niet!’ ‘Een relatietherapeut, daar ga je toch pas naar toe als het heel slecht gaat met je relatie?’ ‘Wij kunnen onze problemen heel goed samen oplossen, daar hebben wij geen ander voor nodig.’ Dit zijn zomaar een paar vooroordelen die er leven over relatietherapeuten. Er heerst nog teveel een taboe op relatietherapie. Als stellen in therapie zijn, komen ze daar meestal niet voor uit. Soms hoor je achteraf als ze gescheiden zijn, dat ze alles geprobeerd hebben, waaronder therapie. Het is jammer dat de stap naar een relatietherapeut nog groot is. Een relatietherapeut kan veel voor jullie betekenen, ook als jullie niet zoveel problemen ervaren. Zie het als een APK voor je auto. Deze keuring sla je ook niet over, omdat je auto nog goed rijdt. Met de APK voor je auto wordt alles net wat beter afgesteld zodat je nog soepeler rijdt en je auto langer meegaat. Zo kan je de therapie voor je relatie ook zien.

therapie


Wanneer ga je in relatietherapie?


Er kunnen tal van redenen zijn om een relatietherapeut in te schakelen. Soms voel je je niet begrepen door je partner of hebben jullie problemen met intimiteit. Ook kunnen er als gevolg van belangrijke gebeurtenissen in jullie leven rimpelingen in het water ontstaan. Het krijgen van kinderen of ongewenste kinderloosheid heeft een grote invloed op jullie relatie. Datzelfde geldt voor het overlijden van een dierbare of het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Ook financiële problemen, overspel of ziekte spelen een rol in jullie relatie. Veel relatieproblemen ontstaan door problemen in de communicatie. Waar de één de confrontatie zoekt, gaat de ander dit juist liever uit de weg. Of je klaagt over rondslingerende sokken en een koffiekopje dat op het aanrecht is blijven staan. De rommel die je partner achterlaat, is niet het probleem. Jij voelt je niet gewaardeerd of niet gezien. Zo ontstaan er veel misverstanden en wordt de afstand tussen jullie steeds groter. Trek op tijd aan de bel als de problemen nog niet zo groot zijn. Het is geen schande om hulp te vragen. Jullie zijn allebei emotioneel betrokken en een relatietherapeut kan met wat meer afstand naar jullie relatie kijken. Doordat de therapeut de juiste vragen stelt, komen jullie sneller tot de kern van het probleem.Kies de juiste therapeut


Vaak komt één van jullie beiden met het idee om in therapie te gaan. De ander staat hier nog wat sceptisch tegenover. Het is dan ook belangrijk om een therapeut te kiezen waar jullie een klik mee voelen zodat jullie er allebei vol voor kunnen gaan. Je stelt je tijdens de therapie kwetsbaar op. Een veilige omgeving is daarom essentieel. Nadat je contact op hebt genomen met de therapeut volgt er daarom ook eerst een kennismaking. Zo ervaren jullie of er een klik is met de therapeut en krijgen jullie een beeld van wat jullie kunnen verwachten. De therapeut zal tijdens dit gesprek in kaart brengen waar jullie relatieproblemen uit bestaan. Daaruit volgt een plan van aanpak. Besluiten jullie in therapie te gaan, dan plannen jullie samen met de therapeut vervolgsessies. De therapie is kortdurend en praktisch. Mochten jullie dit willen, dan is het ook mogelijk om de therapie online te volgen. Liever nog heet de therapeut jullie van harte welkom op de vestiging in Eindhoven. Wonen jullie niet in de buurt van Eindhoven, dan zijn er talloze andere mogelijkheden elders in het land.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.